Landelijke stiefouderdag

Elk jaar wordt de tweede zondag van oktober gereserveerd voor de Landelijke Stiefouderdag. Een dag voor alle stiefopa’s en oma’s, ouders, stiefmoeders en-vaders, kinderen en stiefkinderen. Nederland staat nauwelijks stil bij het samengesteld gezin, maar heeft er wel iedere dag mee te maken. Tweederde van de samengestelde gezinnen, dat zijn gezinnen waar er kinderen zijn uit een eerdere relatie, gaan binnen 5 jaar weer uit elkaar. Eerst hotel de botelverliefd, om vervolgens hard van de roze wolk af te vallen. Het lukte ons niet, we snapten het niet en gingen uit elkaar. Voor heel even dan.

Hulp voor relaties was er in overvloed, maar hulp voor een samengesteld gezin leek te zijn verstopt onder een steen. Ongelooflijk, vooral als je weet dat één op de drie pubers in een samengesteld gezin leeft én dat het een gegeven is dat deze gezinnen echt anders werken dan een traditioneel gezin.

Stiefgoed

Is er om informatie te verkrijgen of hulp te bieden aan samengestelde gezinnen. Voor meer informatie verwijs ik u graag deze site.

10 tips voor een samengesteld gezin

  1. Voor kinderen zijn de eigen ouders het eerste voorbeeld. Op een goede tweede plaats staat de stiefouder. Wees je als stiefmoeder of -vader dus bewust van jouw impact op het wereldbeeld van jouw stiefkinderen.
  2. Ren niet achter je stiefkind aan om zo snel mogelijk een band op te bouwen, maar laat je stiefkind naar jou toe komen in plaats van andersom, en zorg ervoor dat je er dan ook voor ze bent, hoe lang je ook hebt moeten wachten. Zo is er geen druk richting het kind en groeit het vertrouwen.
  3. Met de gezinsleden is niets mis, het zijn ‘de lijntjes’ die gezinsleden met elkaar verbinden die het ingewikkeld maken. Gaat het niet goed? Vraag dan hulp bij het ontwarren van de lijntjes.
  4. Voel je dat jouw kind naar de andere ouder trekt? Ga niet compenseren. Hier raakt een kind alleen maar van in de war. Je bent goed genoeg zoals je bent.
  5. Vergeet je partner niet! De volwassenen zijn de fundering van het gezin. Zijn jullie goed voor elkaar, dan straal je dat uit op de rest.
  6. Geheel tegen de Nederlandse cultuur van individualisme in: steun elkaar, leun op elkaar. Een samengesteld gezin is topsport. Gebruik elkaar dus als trainingsmaatje en neem taken van elkaar over als het niet lukt.
  7. Is de andere ouder overleden? Maak voor hem of haar een mooi plekje in huis. Zo hebben de kinderen het idee dat hun overleden ouder er nog toe doet én dat er over gesproken mag worden.
  8. Een liefdesband tussen stiefkinderen en stiefouders is geen vanzelfsprekendheid. Is dit ook zo bij jou? Maak je geen zorgen, het gaat om respect en acceptatie, een liefdesband is bonus.
  9. Ga ervan uit dat het altijd wel wat is in een samengesteld gezin, dat voorkomt desillusie: want in een samengesteld gezin is het zelfs als het goed gaat, topsport.
  10. Vergeet niet te genieten van de leuke dingen onderweg. Als je op blijft letten dan zul je verbaast zijn over de hoeveelheid bijzondere momenten die zomaar op je pad komen.