Graag kijken wij uit naar een vakantie, maar hoe is dat nou voor de kinderen van gescheiden ouders? Hoe zorg je er voor dat je van een onbezorgde tijd met elkaar kunt genieten?

Houd er rekening mee als ouder dat wanneer je net gescheiden bent, het vieren van vakantie vooral voor de kinderen veranderingen met zich meebrengt. Voor de kinderen is het een nieuwe fase. Ineens houdt vakantie in dat ze een deel van de vakantie met mama en een deel van de vakantie met papa doorbrengen. Het is goed om de kinderen voor te bereiden op deze nieuwe manier van vakantie vieren. Informeer bij de kinderen naar hun wensen.

Is er een nieuwe partner? Vraag je dan af of het voor de kinderen goed is als deze nieuwe partner met zijn of haar kinderen mee gaat op vakantie. Misschien is het zelfs goed om dit met hen te bespreken. Op deze manier geef je de kinderen een klein beetje controle over hun situatie. Bedenk dat kinderen het vooral leuk vinden om dingen op vakantie te doen met hun eigen ouders en niet gelijk met de nieuwe partners en hun kinderen erbij. Zeker een eerste vakantie is dit aan te raden. Hoe meer mensen er mee gaan op een vakantie, hoe minder aandacht er naar de kinderen zal gaan.

Maak als ouders onderling afspraken of en op welke manier er invulling gegeven kan worden aan de contactmomenten tussen de thuisblijvende ouder en de kinderen. Het is logisch dat kinderen de ene ouder missen tijdens vakantie en daarom zijn contactmomenten handig. Zorg ervoor dat het contact tussen de andere ouder positief verloopt. Zo kan iedereen genieten van een fijne vakantie.

Graag verwijs ik jullie naar een artikel van Vila Pinedo: https://www.villapinedo.nl/in-de-media/villa-pinedo-de-krant/